woensdag 4 september 2013

Patroon Rosie Posie Pannenlappen

Patroon Rosie Posie Pannenlappen

 
 
 
 Ik heb het patroontje voor de pannenlappen af. Dus hier komt die!
  

Begin met een magic ring.
Toer 1: Haak in de magic ring 8 vasten. Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste.
Toer 2: Haak in elke vaste 2 vasten (=16) Sluit de toer met een halve vaste in de eerste vaste.

Toer 3: Begin met een nieuwe kleur (lila). Haak 2 lossen en maak vervolgens 1 stokje in dezelfde vaste waar je in de 2de toer een halve vaste in hebt gemaakt. Haak nu 1 lossen.
* Nu gaan we 2 stokjes samen haken. Maak een omslag en plaats de haaknaald in de volgende vaste. Maak en omslag en haal de haaknaald door de steek. Maak weer een omslag en haal de naald door 2 lussen. Je hebt nu nog 2 lussen op je haaknaald staan. Je maakt nu weer een omslag en plaats de haaknaald in de steek. Je maakt een omslag en haalt de haaknaald door de steek. Je hebt nu 4 lussen op je haaknaald staan. Maak omslag en haal je haaknaald door 2 lussen. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald staan. Maak nu weer een omslag en haal de haaknaald door alle 3 de lussen. Je hebt nu 2 stokjes samen gehaakt. Maak nu 1 losse.* Herhaal het gene tussen * * nog 14 keer. Sluit de toer met een halve vaste in het eerste stokje van de toer.

Toer 4: Begin met een nieuwe kleur in 1 van de kettingruimtes (paars). Haak 2 lossen. We gaan nu weer twee stokjes samen haken net als in toer 4. Dus maak een omslag en plaats de haaknaald in de kettingruimte. Maak omslag, haal de haaknaald door de kettingruimte. Maak omslag en haal de haaknaald door de 2 lussen. Je hebt nu nog 2 lussen op je haaknaald staan. Maak omslag, plaats de haaknaald in de kettingruimte. Maak omslag haal de haaknaald door de kettingruimte. Maak omslag, haal de haaknaald door 2 lussen. Maak omslag en haal de haaknaald door al de 3 lussen. Je bent nu klaar met de twee stokjes samen haken. Haak 2 lossen.
*Nu gaan we 3 stokjes samen haken. Maak omslag en plaats de haaknaald in de volgende kettingruimte. Maak omslag, haal de haaknaald door de kettingruimte. Maak omslag, haal de haaknaald door 2 lussen op de haaknaald. Je hebt nu nog 2 lussen op de haaknaald staan.
Maak omslag en plaats de haaknaald in dezelfde kettingruimte. Maak omslag, haal de haaknaald door de kettingruimte. Maak omslag, haal de haaknaald door 2 lussen op de haaknaald. Je hebt nu nog 3 lussen op de haaknaald staan.
Maak omslag en plaats de haaknaald in de volgende kettingruimte. Maak omslag, haal de haaknaald door de kettingruimte. Maak omslag, haal de haaknaald door 2 lussen op de haaknaald. Je hebt nu nog 4 lussen op de haaknaald staan.
Maak omslag en haal de haaknaald door alle 4 de lussen. Je driedubbele stokje is af. Haak nu 2 lossen.* Herhaal het gene tussen * * nog 14 keer. Sluit de toer met een halve vaste in het eerste 2 dubbele stokje.

Toer 5: Begin met een nieuwe kleur (groen) in 1 van de kettingruimtes. Haak 2 lossen (dit is een half stokje). Maak vervolgens een half stokje in dezelfde kettingruimte. Maak nu 3 stokjes in de volgende kettingruimte. *Haak 3 dubbele stokjes in de volgende kettingruimte. Haak 2 lossen en maak 3 dubbele stokjes in dezelfde kettingruimte. Haak 3 stokjes in de volgende kettingruimte, 3 halve stokjes in de volgende kettingruimte, 3 stokjes in de volgende kettingruimte.* Herhaal * * nog 2 keer. Haak nu weer 3 dubbele stokjes in de volgende kettingruimte, haak 2 lossen en maak 3 dubbele stokjes in dezelfde kettingruimte. Maak nu 3 stokjes in de volgende kettingruimte en nog 1 half stokje in de volgende kettingruimte. Sluit de toer met een halve vaste in de losse.

Je heb nu een Rosie Posie Granny Square gemaakt! Dit patroon heb ik hier gevonden.


Nu gaan we beginnen met de randjes er omheen, zodat het een pannenlapje wordt.

Toer 6: Begin met een nieuwe kleur (wit). Om haak het hele vierkantje met een randje vasten. Let alleen op! In de hoek doen we het net even anders. We maken in het laatste dubbele stokje nog een vaste. Vervolgens maken we 4 vasten in de ketting ruimte. En we gaan pas weer verder met het haken van vaste in het middelste dubbele stokje. Dus we slaan 1 dubbel stokje over. Zo omhaak je het hele vierkantje, tot dat je bij de eerste vaste. Daar sluit je de toer. met een halve vaste.

Toer 7. We gaan het vierkantje om haken met halve stokje. We beginnen met 2 lossen (telt als 1 stokje) en haken vervolgens in elke vaste dus een half stokje. Let alleen op in de hoek. We maken hier 2 halve stokjes in de eerste twee vasten (die we in toer 6 in de kettingruimte hebben gehaakt). Nu haak je 2 lossen, ga nu weer verder met halve stokjes maken in de vasten. ( We slaan nu dus geen steken over. We maken alleen 2 lossen in de hoek!) Omhaak zo het hele vierkantje, tot dat je bij de 2 lossen bent. Sluit daar de toer met een halve vaste in de tweede losse.

 
Als het goed is ziet je pannenlap er nu zo uit als hier boven.


En we gaan weer verder!

Toer 8: Begin met een nieuwe kleur (lila).We gaan nu het hele vierkantje weer omhaken met vasten. We gaan nu de hoeken weer net zo doen als bij toer 6. Kijk maar eens naar de 2 foto's hier boven.
We sluiten de toer natuurlijk weer met een halve vaste.

 
Als klaar bent met toer 8 ziet die er, als het goed is, zo uit!


En de laatste toer.

Toer 9: We beginnen weer met een andere kleur (wit). We gaan nu weer het vierkantje helemaal omhaken met vasten. Dus we maken in elke steek een vaste. We slaan er geen 1 over. We gaan alleen dit keer wel er een lusje aanmaken, zodat je je pannenlap mooi kan ophangen. Dit doen we in 1 van de hoeken. We haken eerst nog 2 vasten in de eerste 2 vasten die je bij de vorige toer in de ketting hebt gehaakt. Nu haken we 12 lossen. Maak nu een halve vaste in de laatste steek waar je een vaste in hebt gemaakt. Nu ga je weer verder met vasten haken, tot dat je bij je eerste vaste van de toer bent. Je sluit de toer nu weer met een halve vaste.


En klaar is je pannenlap. Oh jah, nu moet alleen nog afhechten..

Ik hoop dat jullie mijn patroontje leuk vinden!

Fijne dag allemaal!

4 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat je dit patroon met ons deelt. Bedankt!
  Liefs Angelique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen dank! Ben erg benieuwd naar jullie pannenlappen.

   Groetjes Jolien

   Verwijderen
 2. Wat een leuke pannenlappen. Die kleurtjes zijn ook heel goed gekozen!

  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ben zelf ook een stuk blijer met deze kleuren combi dan met de kleuren combi van de andere set.

   Groetjes Jolien

   Verwijderen